Onlangs was het weer tijd voor het jaarlijkse uitstapje met vriendinnen.  Uiteraard moeten er dan weer originele activiteiten worden bedacht.  Ik deel graag mijn top 5 van de leukste activiteiten in ons prachtig Antwerpen.

Wandeling onder de ruien

Wist je dat er onder de grond bijna even veel te beleven valt als boven de grond?  

Een klein stukje geschiedenis.  

In de middeleeuwen was Antwerpen een welvarende havenstad die doorkruist werd door ruien, vlieten en vesten.  Een deel van deze waterlopen was natuurlijk, een ander deel was door de mens aangelegd. Het was de bedoeling om de binnenstad van water te voorzien, maar uiteindelijk werd het één grote, stinkende riool. Toen de stank niet meer te harden was, begon men met het overwelven van de waterlopen.

De Ruien Antwerpen Gianni Aerts

Fotocredits: Gianni Aerts

De wandeling

Met een groepje van 6 dames meldden wij ons aan bij de ingang aan de Suikerrui. De enthousiaste, ietwat brutale dame aan de ingang informeerde ons over de praktische kant van de uitstap en voorzag ieder van ons van een I-pad en headset.   We mochten meteen een paar rubber laarzen in onze schoenmaat uitkiezen.  Vlak na de ingang kregen we nog een prachtige blauwe overal aangemeten en werden we voorzien van een rugzak om onze handtas, schoenen, etc in te bewaren. Daarna waren we klaar voor ons ondergronds avontuur.  Net zoals de meeste vrouwen, zijn wij niet gek van ongedierte dus met angst in de schoenen (lees sexy rubber laarzen), daalden we de trap af.

 

Antwerpen (50)
Antwerpen (20)

Het eerste wat opvalt is de ongelooflijke stank.  Je begrijpt meteen waarom ze de ruien in de middeleeuwen dicht legden.  Die stank mindert gelukkig na een tijdje (of je raakt eraan gewend).

Je stapt in een bootje voor een tochtje van een paar minuutjes.  Daarna stap je uit en zet je de tocht te voet verder.
Aangezien het recent regende, zijn de laarzen geen overbodige luxe.  De gids vraagt met aandrang om in zijn voetstappen te blijven lopen.  In de riool lopen namelijk een soort grachtjes die veel dieper zijn.  Door de modder zie je niet altijd duidelijk waar de diepe en ondiepe gedeeltes zijn. Je kan je voorstellen dat wij braaf zijn instructies volgen want een duik in de riool zien we echt niet zitten.

Press 6 Koen D'hollander

Fotocredits: Koen d'Hollander

Onder de grond kom je allerlei naambordjes tegen zoals ‘Grote Markt’,’Conscienceplein’,….  Aan elk bordje houden we halt om het bijbehorende verhaaltje op de I-pad te beluisteren.  Op je scherm zie je steeds Pieter Embrechts die op de plaats staat, waar jij nu net onder staat.  Hij vertelt allerlei wetenswaardigheden over deze plaats en over het ontstaan van de ruien.

Antwerpen Ruien

Tussendoor vertelt de gids ook heel wat interessante weetjes. Wist je dat er prachtige schimmels groeien op rattenuitwerpselen?  Wel, nu weet je dat.   Het zijn echte kunstwerkjes.  

De wandeling duurt ongeveer 1.5 uur en is absoluut één van de tofste  en origineelste activiteiten in Antwerpen. 

Press 7 Gianni Aerts

Fotocredits: Gianni Aerts

Modewandeling

Blijf je liever boven de grond, dan kan je de modewandeling maken.  Antwerpen is het Mekka van de mode en kent internationale faam met de legendarische ‘zes van Antwerpen’.  De zes van Antwerpen zijn Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene en Marina Yee.  Zij studeerden in de jaren 80 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en werden allemaal internationaal gerespecteerde modeontwerpers.   Een modewandeling is dus één van de must do activiteiten in Antwerpen.

De wandeling voert je langs bekende winkels, kleine ateliers, prachtige gebouwen en plaatsen die bepalend waren voor de fashion scene in Antwerpen.   

Ik maakte de wandeling enkele jaren geleden met een groepje vriendinnen.  We waren bijzonder gecharmeerd door de enthousiaste gids die deze rondleiding begeleidde.   Je proefde de passie en ze kon eindeloos vertellen.   Absoluut een aanrader dus voor de modefreaks onder ons.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur.  Tickets boek je hier.  

 

Antwerpen (46) 2

Fietsen in Antwerpen

Wij boekten voor ons vriendinnentripje een fietstocht bij Cyclant.   Zij bieden privé tours aan, maar je kan ook aansluiten bij een groep.  Je kan gaan voor een traditionele stadstour, maar als je Antwerpen al wat kent, kan je ook gaan voor een tour door de haven van Antwerpen of door de prachtige Zurenborgwijk.

Jammer genoeg regende het tijdens ons weekendje pijpestelen waardoor we de tour moesten cancellen.   We proberen het binnenkort nog eens, want ik vind het geweldig om een stad per fiets te verkennen.

Ik vind het geweldig om een stad per fiets te verkennen:

Wist je trouwens dat je in Antwerpen voor een prikje gebruik kan maken van de stadsfietsen van Velo.  Op bijna elke hoek van de straat vind je ‘stations’ waar je een fiets kan meenemen of afzetten.  Het eerste half uur fiets je gratis, daarna betaal je per uur.  Voor 4 euro koop je een dagpas.  Super handig om wat grotere afstanden binnen de stad te overbruggen.  Kijk op www.velo-antwerpen.be voor meer info.

 

Antwerpen (8)

Cruisen op de Schelde

Er zijn allerlei manieren en talloze aanbieders voor boottochtjes op de Schelde.  Je kan met een grote boot, maar mij kozen voor een kleine salonboot.

Het regende pijpenstelen, dus we konden niet buiten zitten.  Binnen in de boot was echt een prachtige tafel gedekt.  De kapitein en de steward stonden 4 uur ter onzer beschikking.   Absoluut een geweldige activiteit om Antwerpen vanaf het water te zien.

Antwerpen (36)
Antwerpen (47)

Er was een heerlijke lunch voorzien.  Tomaat mozarello, meloen met parmaham en  vitello tonato werden tevoorschijn getoverd.  Daarna volgde nog een heerlijke kaasschotel en een lekker taartje.  Op verzoek gaat er zelfs een kok mee aan boord die ter plaatse je lunch/diner in de kombuis bereidt.

Antwerpen (31)
Antwerpen (51)
Antwerpen (32)
Antwerpen (53)
Antwerpen (33)
Antwerpen (49)

Zo’n salonboot is de perfecte manier om Antwerpen een keer van een andere kant te bekijken.  Ook zin om met Christophe over de schelde te varen?  Contacteer hem op 0470/644.868

Fan van boottochtjes?  Ook in Loosdrecht kan je leuke tochtjes maken.  

Shoppen in Antwerpen

Antwerpen is het Mekka van de mode.  Perfect voor een dagje shoppen.

Mijn favoriete adresjes zijn:

Schuttershofstraat en Huidevettersstraat met allerlei leuke boetiekjes.  Voor een paar prachtige schoenen kan je terecht bij Jimmy Choo, en de handtassen van  Karl Lagerfeld , Chanel en Gucci schreeuwen hier om aandacht.   Je kan je ook verlekkeren aan de etalages van Belgische labels als Delvaux en Natan.  Neem je creditcard mee of laat ze thuis als je tegen jezelf moet beschermd worden tijdens deze zalige activiteit in Antwerpen.

In de buurt van de Nationalestraat zitten de bekende Antwerpse ontwerpers.  Vooral het pand waar Dries Van Noten zit, is een pareltje.   De nabijgelegen Kammenstraat is dan weer hip en trendy.

Antwerpen (56)

De verkeersvrije zone Wilde Zee is dan weer super gezellig.   Korte Gasthuisstraat, Wiegstraat, Lombardenvest, Groendaalstraat en Schrijnwerkersstraat zijn de plaats voor leuke schoenwinkels, toffe boetieks een gezellige terrasjes.  Voor smoutebollen of wafels moet je bij Désiré de Lille zijn en ook de grote chocoladehuizen hebben hier een winkeltje.

Shopping Stadsfeestzaal is alleen al omwille van het interieur een bezoekje waard.  De Stadsfeestzaal ligt midden op de Meir (de winkelstraat waar je alle internationale ketens kan vinden).   Het werd begin 20ste eeuw gebouwd als feestzaal.  In 2000 werd het vernield door een brand maar nu is het in al zijn glorie hersteld.  Koepels met bladgoud, mozaïeken, muurreliëfs en een prachtige traphal.    Ik vind het vooral een leuke plaats voor een borreltje.

Stadsfeestzaal Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de Stadsfeestzaal stap je zo de Inno binnen.  In dit grootwarenhuis kan je terecht voor handtassen, cosmetica, speelgoed, gadgets en kleding.

Als je op zoek bent naar antiek, vintage of tweedehands, moet je in de Kloosterstraat, Wolstraat en Lange Koepoortstraat zijn.

Uiteraard is Antwerpen ook een paradijs voor foodies.  Binnenkort deel ik graag mijn favoriete restaurants met jullie.

Fan van Rubens?  Bezoek dan zeker het Rubenshuis.

Antwerpen voor Nederlanders

Antwerpen is super populair bij onze Noorderburen.  Gelukkig is Antwerpen super goed te bereiken met de train.   Kom je met de trein naar Antwerpen, boek je ticket dan op tijd.  Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket is.   Bovendien pik je dan meteen één van de highlights van Antwerpen mee want het treinstation van Antwerpen centraal is werkelijk een pareltje.

Wat zijn jouw favoriete activiteiten of adresjes in Antwerpen?

Like it?  Pin it!

 

5 Leukste Activiteiten In Antwerpen