De zomermaanden zijn officiëel begonnen, wat voor velen betekent dat hun vakantie om de hoek staat.  Ga jij dit jaar voro een uitgebreide stedentrip, een verre reis of een relaxte vakantie aan het strand of zwembad? 

Op wat voor reis je ook gaat, het is altijd aan te raden om de bijzondere momenten vast te leggen.  Hiervoor zijn er een heleboel verschillende soorten systeemcamera's te gebruiken. In dit artikel dompelen we je onder met fotografie-inspiratie, zodat jij tijdens jouw luxe vakantie de mooiste kiekjes kunt schieten. 

Fotogenieke Vakantie
Afbeelding van Dariusz Sankowski via Pixabay

1. Fotogenieke citytrip

Wanneer je op een stedentrip gaat of een nabijgelegen stad of dorp bezoekt tijdens jouw zonvakantie, zul je je vast verwonderen om de lokale architectuur. Bij het fotograferen van monumenten en andere indrukwekkende gebouwen is het aan te raden om te spelen met interessante perspectieven en hoeken. Zo kun je het karakter van de architectuur op een professionele manier vastleggen. Naast het fotograferen van hele gebouwen, kun je daarbij ook focussen op de details, zoals mooie ornamenten of bijzondere gevels. Systeemcamera’s zoals de Alpha a7 iv systeemcamera neem je makkelijk mee op iedere dagtrip, doordat ze compact en licht in gewicht zijn. 

De leukste bestemmingen voor een fotogenieke citytrip:

  • Mijn favoriete stadje: Lucca.   Zoveel moois om te fotograferen.  Makkelijk te combineren met Pisa en Firenze.
  • Mag het wat verder zijn?  Maak een stop-over van 48 uur in Singapore.  De mooiste foto's maak je als het donker is.  
  • Fan van indrukwekkende hoogbouw?  Leg dan zeker de Burj Khalifa op de gevoelige plaats tijdens je vakantie in Dubai.
Bali En Singapore Wm (292) 2

2. Culinaire reizen


Bij een luxe vakantie hoort uiteraard goed eten. Om deze heerlijke maaltijden voor altijd te kunnen herinneren, is het het zeker waard om deze te documenteren. Bij het fotograferen van gerechten zijn de compositie en verlichting essentiële aspecten. Door te experimenteren met verschillende instellingen kun je de kleuren, texturen en de presentatie van het eten op een aantrekkelijke manier vastleggen. Een systeemcamera is in dit opzicht erg handig, omdat je het effect van de instellingen direct kunt bekijken door de digitale zoeker. Daarnaast kun je ook de culinaire ervaring in beeld brengen, zoals de sfeer van het restaurant, de interactie met de eigenaren en hoe er wordt genoten van het eten. 

Als rasechte bourgondiër weet ik precies waar je naar toe moest als je lekker wil eten.   Als gastronomie ook een belangrijk onderdeel van je vakantie is, dan moet je zeker een keer naar:

  • Zuid-Afrika: van heel eenvoudig tot culinaire hoogstandjes.  Ze hebben het hier allemaal.   Voor een culinaire reis in Zuid-Afrika moet je absoluut naar Paternoster, het walhalla voor foodies.   Maar uiteraard kan je overal in Zuid-Afrika lekker eten en de mooiste culinaire foto's maken.
  • Elzas: bij lekker eten hoort natuurlijke een heerlijk glaasje wijn.  Die combinatie vind je zeker tijdens je culinaire reis in de Elzas.
  • Spanje: ook hier kennen ze iets van lekker eten.  Ik deel dan ook graag de beste restaurants van mijn favoriete plaats in Spanje.  Haal je fototoestel maar boven.
Img 7008

3. Wild-life en natuur fotografie


Ga je dit jaar naar een adembenemende bestemming? Leg de flora en fauna van deze plek dan vooral vast. Of je nu een parelwit strand of een prachtig natuurgebied bezoekt, bij het fotograferen is het belangrijk om rekening te houden met het licht en de tijd van de dag. Zo zal de opkomende zon een ander effect geven aan de foto dan het welbekende ‘golden hour’. Ben je van plan om foto’s te nemen van exotische dieren, bijvoorbeeld op safari? Besteed dan aandacht aan de context en de omgeving, om de dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier vast te leggen. 

Als rasechte safari-liefhebber, heb ik heel wat geweldige wildlife en natuurreizen gemaakt.  Mijn favorieten:

  • India: aan de big five mogen ze voor mijn part nog een 6de dier toevoegen.   Een tijger is echt wel het meest indrukwekkende, majesuteuze dier dat ik ooit gezien heb.   Tijdens je trip door Rajasthan in India, moet je dus zeker op tijgersafari in Ranthambore.
  • Borneo:  Als je oerang oetans wil spotten, moet je naar Borneo.  Naast deze gigantische mensapen tref je hier ook neusapen.  Deze bijzondere apen zag je nog nooit in een dierentuin omdat ze zelfmoord plegen in gevangenschap. Een reis naar Maleisisch Borneo is absoluut een aanraders voor wildlife en natuurfotografen.
  • Zuid-Afrika: bij het woord safari denk je uiteraard meteen aan Afrika.  In Zuid-Afrika zijn de mogelijkheden eindeloos.  Ontdek hier de 10 beste parken voor een safari in Zud-Afrika.  

 

Conclusie

Tijdens iedere luxe vakantie zijn er talloze elementen om vast te leggen.   Van natuur en architectuur tot de meest fabelachtige gerechten.   Van de mensen, de sfeer en de dieren.  Wat staat er op jouw mooiste vakantiefoto?

Bewaar voor later!

Fotogeieke Vakantiebestemmingen